Ваш гід в законодавстві України

Розлучення через ДІЮ в Україні

Зручність та оперативність – ось що цінують українці у XXI столітті. Чи можна розлучитися не виходячи з дому через додаток Дія? Розберемо можливості мобільного додатку Дія при розлученні та альтернативні варіанти онлайн розлучення в Україні.

gqIZSuPysjlrJ_5uguwGfNsqmlmVsT-ShJvkN16AScl9LdlWXFTTlrydJruOw1SHLqADDHgOY8NzSwpD8CCDu0iuwP9n8vwNjP5u7i4uVjq-9UXeiMcEsabV9BNhHT6chz7hEBW43Bhxwq6B6RHPlTs

Що таке додаток Дія?

Дія – це мобільний додаток, який надає громадянам та бізнесу України можливість отримувати державні та комунальні послуги онлайн через смартфон.

Серед основних можливостей Дії:

Додаток Дія є частиною цілої екосистеми електронних послуг в Україні, куди також входять:

Мета створення екосистеми Дія - спростити отримання адмін-, медичних, банківських та інших послуг для громадян. Адже раніше це вимагало особистого відвідування установ та чергування.

Дія інтегрує в єдину систему різноманітні державні реєстри, що уможливлює автоматичний обмін даними. Це спрощує отримання послуг, які надає, наприклад, адвокат з розлучень, та знімає потребу подавати одні й ті самі документи до різних органів.

Наразі додатком Дія користуються понад 7 мільйонів українців. Він доступний як для смартфонів на Android та iOS, так і для комп’ютерів.

Отже, Дія - це втілення концепції smart government, ефективного електронного урядування, що робить державні та комунальні послуги ближчими до людей. А чи дозволяє мобільний додаток розлучитися онлайн?.

Чи можливе розлучення через Дію?

На жаль, на даний момент розлучення через Дію неможливе. Подружжя все ще має з’явитися особисто (або через адвоката) до відповідних органів реєстрації актів цивільного стану, або до суду залежно від обставин.

В Україні існують наступні варіанти розлучення:

Алгоритм розлучення через РАЦС виглядає так:

  1. Звернення до органу РАЦС з письмовою заявою про розірвання шлюбу та паспортами.
  2. Обидва з подружжя мають з’явитися у вказаний в довідці час для реєстрації розірвання шлюбу.
  3. Сплата 8,5 грн держмита за видачу свідоцтва про розірвання шлюбу.
  4. Отримання свідоцтва та зміна особистих документів.

Відповідно, вимога особистої явки подружжя до РАЦС не задовольняється функціональною Дії. Тому розлучення позасудовим шляхом поки неможливе онлайн в Україні.

Що стосується розлучення в суді, повністю автоматизованого розгляду таких справ також поки не передбачено. Хоча в Україні поступово запроваджується функціонал Електронного суду для деяких судових процесів.

Проте додаток Дія може допомогти при розлученні в таких аспектах:

Отримання документів

Через Дію можна замовити та отримати онлайн вже готове свідоцтво про розірвання шлюбу, свідоцтво про шлюб, витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян тощо.

Інформування

Дія надасть інформацію про найближчі відділення державної реєстрації актів цивільного стану, органи місцевого самоврядування чи суди, що опікуються питаннями розлучення.

Е-кабінет

Додаток також надає доступ до електронного кабінету платника податків, що може стати в нагоді при поділі майна подружжя.

Отже, хоча онлайн розлучення через Дію поки неможливе в Україні, додаток все ж частково полегшує процес розлучення, економлячи час користувачів. А які існують альтернативи?

Альтернатива: Електронний суд для розлучення онлайн

Найзручніший спосіб розлучитися онлайн в Україні – скористатися системою “Електронний суд”. Це дозволяє з комфортом власної оселі чи з будь-якої точки світу:

Все, що потрібно – це створити обліковий запис, мати кваліфікований електронний підпис та сплатити менший e-судовий збір.

Єдиний мінус – через Електронний суд можна розлучитися лише через суд, а не через РАЦС, як при традиційному розлученні. Проте це компенсується швидкістю, зручністю та повною відсутністю необхідності відвідувати судові засідання особисто.

Дехто очікував, що Дія зможе забезпечити повноцінне онлайн розлучення. Проте поки що додаток лише частково спрощує і пришвидшує процедуру, заощаджуючи час і зусилля громадян.

Допомога адвоката при онлайн розлученні

Незважаючи на технологічність процедури, користування Електронним судом та підготовка процесуальних документів вимагає певної юридичної кваліфікації.

Тому рекомендуємо звертатися по професійну допомогу до адвоката, який спеціалізується на розлученнях. Він повністю візьме процес онлайн розлучення на себе: від подання заяви до отримання рішення суду для подальшої реєстрації у РАЦС. Головне з вашого боку – це надати необхідні документи та укласти договір з адвокатом.

Отже, хоча мобільний додаток Дія ще не надає повноцінної можливості розлучитися онлайн, альтернативи все ж існують у вигляді Електронного суду та супроводу досвідченого адвоката. Скористайтеся цими можливостями для швидкого та комфортного розлучення!